Konsept   Drikker   Tilberedning   Nytt fra dromedarene   Jobb i Dromedar Kaffebar   Kaffeskolen   DromedarBlogg   Kontakt
 


Tilberedning av kaffe;


Ved all tilberedning av kaffe er det viktig å bruke rent utstyr, friskt vann og fersk kaffe i riktig mengde med rett kverningsgrad. Dette er det optimale utgangspunkt for en god kopp kaffe.

Det er viktig at kaffen er kvernet rett i forhold til tilberedningsmetode. Hvis du har egen kvern gir det et enda bedre utgangspunkt, men det er ikke helt nødvendig. Skittent utstyr setter bismak på kaffen. Friskt vann har mye oksygen i seg som gjør at aromastoffene i kaffen utnyttes bedre. Sist, men ikke minst er det viktig å huske på at kaffe er en ferskvare. Fersk, nykvernet kaffe smaker alltid best!  Når alt dette er i orden, er det bare å sette igang. Nyt kaffen!


Espressomaskin til hjemmebruk

En god espressomaskin koster penger. Styr unna de billigste på markedet og sørg for at maskinen du kjøper er stabil på trykk og temperatur. Vi anbefaler alle som har en baristaspire i magen å invistere i skikkelig utstyr, selv om dette koster desverre en god del penger. Om du vil drikke god kaffe hjemme kan ofte en moccakanne med melkepisker være et bedre alternativ enn rimelige kaffemaskiner. Slik har du noe å kose deg med, mens du sparer til en skikkelig maskin. Kom gjerne innom en av våre kaffebarer og spør hvis du lurer på noe.

Alle 5 Dromedar Kaffebarer fører  hjemmemaskiner, og vi anbefaler aller helst
Ranchillio Silvia. Denne maskinen har vi veldig gode erfaringer med både når det gjelder trykk, temperatur, holdbarhet og brukervennlighet. Maskinen kan bestilles fraktfritt levert til en av våre kaffebarer, og leveringstiden er 3-5 dager. Sjekk gjerne ut Temperato kaffemaskiner og deres forum om du er på utkikk etter hjemmemaskin.

Før du får ta med deg maskinen hjem, må du gjennom et bruker kurs gitt av oss. Dette kurset følger med i prisen på maskinen, og er strengt nødvendig for å kunne utnytte hva maskinen er god for. Veiledende priser for rancilio siliva ligger  nå på 6910 kroner. Videre fører vi kverner fra samme leverandører, og dersom du virkelig satser som hjemmebarista er dette et viktig verktøy å ha med.

Ønsker du mer informasjon kan du sende kan du ta kontakt  roy@dromedar.no

En perfekt espresso er avhengig av flere faktorer; kverningsgrad, stamping, trykk, temperatur, mengde kaffe og trekketid. Du trenger en maskin som kan levere ca 9 bars trykk i filterholderen ved en temperatur på mellom 92 og 96 grader celsius. Til en enkel espresso skal man bruke ca 7 gram jevnt fordelt kaffe. Når man stamper kaffen i bajonetten skal man ha ca 15 kg trykk. Dette er de faste parametrene. Deretter gjelder det å kverne kaffen slik man får ca 3 cl espresso etter 25 sekunders trekking. Hvis alle disse faktorene er i orden vil man få en deilig bittersøt espresso med fyldig gyllenbrun crema (skum). Ikke bli fortvilet om du ikke får det til på første forsøk. Dette krever trening, og man vil etterhvert klare å lage sin egen perfekte espresso.

    

Mocca-kanne (Espresso-kanne)


Dette er verdens mest populære måte å lage kaffe på. Den klassiske Moka Express-kannen har blitt solgt i over 200 millioner eksemplarer, og da kommer alle etterligningene i tillegg! Dromedar Kaffebar fører det klassiske merket Bialetti. Vi har to ulike design. Den ene typen kommer i den klassiske 8 kantete aluminiums utgaven, den andre typen i en helt rund stålutførelse. Størrelsene starter på en kopp og slutter på 18 kopper. Prisene starter på 140 kroner og slutter rundt 500-lappen. Utstyret er veldig enkelt, og fås i flere typer design, men prinsippet er det samme hos alle. Til denne type tilberedning er det ikke nødvendig med egen kvern. Hos oss får du kjøpt kaffe som er ferdig kvernet til denne typen kanne.

Slik gjør du det på komfyren hjemme:

Sett stekeplaten på full guffe.

Ha i kaldt, friskt vann i den nederste delen av kannen, opp til merket. En vanlig feil er å ha i for mye vann.
Deretter setter du på filteret og fyller det med kaffe. Det skal være helt fullt med en liten haug. Ikke press sammen kaffen.

Sett på den øverste delen og skru til. Kaffen vil da bli presset sammen av seg selv. Kannen settes på den varme platen og når det øverste kammeret er ca 1/3 fult tar man av kannen og setter den til side.

Det er nok trykk i kannen til at resten av vannet trekker gjennom kaffen, og man unngår at kaffen i det øverste kammeret begynner å koke.

Når det ikke lenger kommer kaffe i det øverste kammeret er den ferdig.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Drikketips til hjemmebruk

Merk; Alle oppskriftene baseres på at espresso tilberedes på en espressokanne


Caffe Latte;
en del espresso, tre deler varm melk

Fyll opp espressokannen med vann og espressokaffe, sett den på plata på full varme. Hvis du har en kanne til å steame melken i, fyll i 2 dl melk og sett den på plata på halv varme. Hvis du ikke har en kanne, kan du varme melken i en liten kasserolle. Det viktig at melken ikke koker, den skal kun varmes opp til den begynner å ryke, trekk kanna eller kasserollen av plata før melken når kokepunktet!

Legg ca 1 dl. espresso i bunnen av glasset og fyll opp med melk. Bruk gjerne litt brunsukker på toppen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cappuccino;
en del espresso, to deler varm steamet melk.

Samme fremgangsmåte som ved caffe latte, forskjellen er at du må ha en kanne til å steame/piske melken i.
Dette er en kanne du får kjøpt på alle kaffebarer, og prisen ligger et sted mellom 200-250 kroner. Når du så har kannen klar, fyller du i 2 dl kald melk, og setter den på plata ved halv varme. Før melken når kokepunktet, trekker du den av platen. Legg så stempelet/toppen til kannen i, og trekk stempelet opp og ned med hurtige bevegelser i ca 20 sekunder. Nå har du perfekt, tykk melk. Legg ca 1.dl espresso i en kopp, og hell den tykke melken forsiktig over. Topp med kanel og revet sjokolade og nyt...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Caffe Mocca;
en del espresso, to deler varm melk, tre biter god, mørk sjokolade og en teskje hvitt sukker.

Sett i gang espressokannen, og fyll opp 2 dl kald melk i steamer kannen eller i en liten kasserolle og sett den på plata ved halv varme. Mens dette står og godgjør seg, finner du frem et stort glass eller en stor god kopp. I bunnen av glasset/koppen legger du tre biter av en god mørk sjokolade. Valerona sjokolade er toppen, men god, mørk kokesjokolade er også bra!! Legg så i en ts. hvitt sukker. Hell så over ca 1 dl. espresso og rør alt godt sammen før du fyller opp glasset/koppen med melk. Topp drikken med revet sjokolade eller revet appelsinskall.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Shakaratho;
Kald espresso for varme dager

Dobbel espresso/ 2 dl espresso fra kanne
8 isbiter
To ts hvitt sukker
Syltetøyglass med lokk
Høyt glass

Legg alle ingredienser over i syltetøyglasset, rør helst sukkeret ut i varm kaffe før du har i is. Skru på lokket og rist til alt er iskaldt. Hell over i høyt glass. Kjempegodt...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Is Caffe Latte;

Lag shakarato som vist over, men gå litt ned ned på mengden espresso. Legg 4 isbiter i høyt glass, hell melk til glasse er 3/4 fullt. Topp med shakarato, serveres med sugerør.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaffetrakter

Når du skal kjøpe kaffetrakter er det viktig at du kjøper en som er merket med "Godkjent av Norsk Kaffeinformasjon".
De garanterer at trakteren holder rett temperatur på vannet (92-96 grader) og at trekketiden ikke overstiger 6 minutter.

Trakting av kaffe er lett. Det eneste man må passe på er at man bruker riktig mengde kaffe til riktig mengde vann. Det skal
 være 60 - 70 gram kaffe pr. liter vann. Resten sørger trakteren for selv. Kaffen holder seg i opptil en halvtime på termo-
kanne. Husk på å rense trakteren ca hver 14 dag, alt etter hvor mye den blir brukt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Presskanne (franskpresse)

Utstyret er enkelt. Alt du trenger er en presskanne, varmt vann (92-96 grader) og kaffe. Ha kaffen i bunnen av kannen, ca 6-7 gram pr dl vann. Hell på varmt vann og press pumpen litt ned slik at all kaffe blir bløtet av vannet og dra den opp til toppen igjen. Dette gjøres for at kaffen skal
trekkes optimalt.  La den trekke i 4 minutter og skyv filteret til bunnen. Kaffen er klar!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kokekaffe

For å lage skikkelig kokekaffe trenger du et bål og en gammel nedsotet kaffekjel (den skal selvsagt være ren på innsiden!). Man kan ta til takke med en komfyr og en kasserolle, men det blir ikke helt den samme kaffen man kan få i friluft.

Uansett er fremgangsmåten lik. Kok opp vann i en kjele og ta den av varmen. Ha i kokemalt kaffe (60-70g /L), rør rundt og la det trekke i ca 7 minutter. Hell gjennom en sil rett i koppen eller over på en termos. Det er viktig å skille kaffen og gruten etter at den er ferdig trukket, slik at ikke kaffen ikke blir overekstrahert og bitter. 
    
  Egen hjemmeside? ©2020 Firmanett